Momenteel zijn wij bezig voor de Stichting De Heilige Driehoek in de Gemeente Oosterhout (Noord-Brabant).
De Heilige Driehoek in Oosterhout is een waardevol gebied langs de oostrand van Oosterhout. Het markeert het laatste deel van het agrarische cultuurlandschap van de Leijsenakkers. De drie kloosters met hun landschapstuinen vormen hierin de kern, de historische parels. Maar ook de omgeving kent vele historische, landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten, die naadloos één geheel vormen met de kloosters. Oude wegen, grachten en rulletjes, monumentale bomen, boerderijen, eeuwenoude bolle akkers en verspreid vele relicten als restanten van oude elzenhagen, een grenssteen en veldnamen als ’t Helleke, geven alle een beeld van de geschiedenis van dit randstedelijk gebied.
Om dit unieke gebied in al zijn karakteristieken -ook voor toekomstige generaties- veilig te stellen is in 2000 de Stichting Heilige Driehoek opgericht. Eén van de eerste activiteiten van de stichting was het opstarten van de procedure tot Rijksbeschermd stadsgezicht. De aanwijzingsprocedure daarvoor is inmiddels afgerond. Door deze aanwijzing heeft de gemeente Oosterhout de plicht om voor het gebied een beschermend bestemmingsplan op te stellen. (tekst uit het groenplan)
Voor dit gebied is het Groenplan gemaakt
Doel van het Groenplan is te komen tot een realistische ontwikkelingsvisie en concrete projectvoorstellen op het historische, landschappelijke en ecologische groen van de Heilige Driehoek. Ook zijn recreatieve inpassingsmogelijkheden aangegeven. De maatregelen en acties die nodig zijn voor behoud, verbetering en herstel van het groen en het water in het gebied zijn vertaald in projectvoorstellen. (tekst uit Groenplan)
De project voorstellen die wij uitgewerkt hebben zijn:
O.L.V Abdij, advies over te verplanten bomen.
St Paulusabdij, onderzoek naar de kwaliteit en onderhoudstoestand van het groen in de kloostertuin en het maken van een beheerplan.
Het Kapelleke van het Helleke, een landschappelijke, culturele en recreatieve inpassing gemaakt.
Het MEK, (Milieu educatiefcentrum en Kinderboerderij) aanpassen van de beplanting langs de randen van het MEK. Tevens onderzoek naar de onderhoudstoestand van het groen en het maken van een beheerplan.
Particulieren, versterken van de natuur- en landschapswaarden middels het aanbrengen van inheemse, regionale beplanting.
Geef een reactie